Hur upphör lidandet? DEL 1

Svar: Träna på att tala sanning till dig själv.

I teorin är det någorlunda enkelt att förklara hur det går till. Sedan har vi naturligtvis även det verkställande, praktiska stadiet som innehåller en del tuffa perioder. Det där med tuffa stunder är väl hela poängen med utveckling när vi formas på nytt och ökar vårt medvetande. Tuffa stunder är en helt annan sak än att uppleva kroniskt lidande.

Tuffa stunder representerar de hinder som vi behöver tackla för att få en ökad förståelse – vi är då fortfarande på rätt väg mot vårt högsta bästa. Lidande innebär att vi gång på gång väljer/hamnar i destruktiva sätt att klara av utmaningar för att vi inte vågar möta dessa – den här vägen är tungrodd. Välj inte den, snälla läsare 😊

 

 

Det går inte att få en ökad förståelse för oss själva om vi ”fuskar” och tar genvägar under lärandeprocessen. Precis som under en utbildning så har vi ju inte lärt oss någonting egentligen om vi inte gjort jobbet, utan kopierat och fuskat.

När man pratar om hur lidandet ska upphöra, innebär ”fuskandet” samma sak som att ljuga för sig själv om oss själva och våra val. Ljuger vi för oss själva, kan vi snabbt märka att vi står i ruta 1 igen med en bakläxa i handen. Det betyder i praktiken att vi upplever lidande igen på grund av att vi inte ville se på sanningen förra gången när vi hade chansen att titta på den.

Vi behöver alltså träna på att bli sanningsenliga gentemot oss själva, trots att det till en början kan kännas jobbigt. Vi har ju inte fått så mycket träning i detta när vi växte upp. Spontant kan vi tänka att vi alltid talar sanning till oss själva så en närmare titt kan löna sig om målet är att bli av med kroniskt lidande.

Detta är en praktisk övning skulle jag säga. Du kan under en helt vanlig dag reflektera VARFÖR du gör det du gör. Kan du genuint stå för allt du gör? Om samvetet skulle komma på besök och göra en husrannsakan, skulle du kunna visa upp allt med glädje, utan ursäkter och förklaringar?

Jag kan helt ärligt säga att jag inte kan stå för precis allt jag gör i dagsläget. Det krävs mod för att våga konstatera detta 😉

Den insikten har lett till att mitt nyårslöfte handlar just om detta med att uppmärksamma alla ursäkter jag kommit på.  Vissa val behöver jag skruva till och det är fullt möjligt att göra det. Jag jobbar på det genom att använda metoder inom självmedkänsla som jag lär ut på kursen Förebygg utmattning genom självmedkänsla. Nästa start 10 februari 2024. Länk till kursen:https://yeshinnorbu.se/mindfulness-och-medkansla-kurser/

Att ha den här typen av årsmål gör att jag blir konfronterad med mitt samvete och tränar på att erkänna sanningen. Meningen med sanningsövningen är att oavsett vad vi kan stå bakom eller inte stå bakom, så har vi börjat VARA ÄRLIGA i vårt eget trygga sällskap. Det är nyckeln till självkännedom där vi genom en process kan börja släppa taget om saker som orsakat lidande i onödan.

 

 

 

Så småningom tröttnar vi på att lida. Genom att ta beslutet att vara ärlig blir du din egen trygga förälder som lyssnar och är närvarande med dig så du vågar tala sanning och veta att du är accepterad och hållen precis som du är. Det gäller i alla lägen, när du handskas med både oönskade och önskade livsval. Du vet att du alltid kan ändra riktning och välja annorlunda.

När vi börjar tala sanning så innebär det inte att vi behöver ha ett alternativt beteendemönster klar för oss på en gång. Det är en resa från en insikt till ett beslut till en handling och mot måluppfyllelse.

Det här är hela grejen med coachande samtal: att du som klient lär dig om dig själv genom att våga vara ärlig.

I nästa blogginlägg redogör jag för den feminina och den maskulina principen kopplat till självmedkänsla som vi kan börja träna på när vi väl tagit beslutet om att SLUTA LJUGA FÖR OSS SJÄLVA 😊 <3

Det går att göra och det kommer att gå bra!

Det kan vara svårt att se kopplingen mellan självmedkänsla och att tala sanning till sitt samvete, men de är faktiskt bästa vänner och det ska jag förklara närmare i del 2: det feminina och det maskulina inom självmedkänsla.

Är du nyfiken på självmedkänsla eller självmedkänslacoachning och vill förebygga utmattning? Varmt välkommen att kontakta mig på kontakt@moverecoaching.se eller skriv ett direkt meddelande på instagram @movere_mirva eller facebook Mirva Rosendahl.

Med värme, Mirva