The Comfort Zone

Så roligt att vara tillbaka vid skrivbordet och börja fantisera och planera hur hösten ska se ut. Jag hoppas att alla har haft en avkopplande sommar och att just Du känner att du är fulladdad med solenergi! Det kanske går att fortsätta arbeta i solen och tanka lite mer inför hösten.

Ett ständigt aktuellt ämne som mänskligheten, varje individ för sig, brottas med heter bekvämlighetzonen.

Om vi nu fokuserar på hur vi människor skulle kunna börja jobba med vår bekvämlighetzon så kan man behöva stanna upp och känna efter lite. Vi har en användbar funktion inbyggt hos oss som heter överlevnadsinstinkt; vår hjärna vill skydda oss från allt som hotar vår överlevnad, vi ska leva helt enkelt.

Vi säger tack så mycket för att du räddar oss när det gäller direkt livshotande situationer. Det kan vara oändligt många situationer som hjärnan tolkar som livshotande, alltså i princip alla möjliga scenarier som den inte känner till sedan tidigare.

Nu börjar vi närma oss gränsen av vår personliga bekvämlighetzon – alltså det vi inte varit med om tidigare.

Här ligger en oerhört stark kraft och ännu större potential, just vid gränsen mellan det vi känner till och det okända.

Så länge man känner glädje och lycka i det som är bekant och har inget större behov att lämna platsen (fysiskt eller känslomässigt) behöver man egentligen inte jobba med bekvämlighetszonen. Det är super-OK och det finns ingen större drivkraft att göra något åt situationen. Drivkraften brukar vakna till när vi känner oss obekväma och behöver ändra på något.

När det börjar bli friktion mellan det gamla och det där läskiga som väntar på andra sidan bekvämlighetsgränsen, kan det vara skönt att känna att det är helt accepterat att känna obehag och att det är jobbigt. Det är snarare ett tecken på att du faktiskt håller på och gör något som är bra för din utveckling.

Genom att öka medvetenheten om att du just nu är på gränsen och upplever kroppsliga förnimmelser eller tunga tankar ger dig en chans att utforska vad du egentligen vill och acceptera att du faktiskt inte varit där förut. Inte så konstigt att du inte ser din högsta potential bakom staketet. Möjligheten finns att komma närmare din genuina vilja. Du kan vara helt lugn, det är precis som det ska vara.

Utforska din vilja så blir du säkrare när du ska jobba med din bekvämlighetzon – om du ska hoppa över staketet eller om du inte ska göra det. Vad vill du gör just nu? Följ den vägen.

Kom ihåg att: ”Där viljan finns går en väg” (ett kinesiskt ordspråk)

Veckans utmaning: Lägg märke till när du befinner dig på gränsen mellan det kända och det okända. Gärna i realtid om möjligt, men även på erfterhand går att reflektera kring vad som hänt under dagen. När har du varit på gränsen till den obekväma zonen och hur hanterade du den situationen?

Det här är en fantastiskt bra start.

Ha en underbar helg!

Hälsar Mirva