Att leva eller överleva – skapa ett uppfyllande liv

Jag hörde nyligen en tankeväckande mening som lyder ”ett bra liv är det bästa livets värsta fiende”. Med bäst liv menas då att man lever ett underbart och uppfyllande liv i frihet. Även om jag inte är så mycket för polariseringar eller att lägga ner tid på potentiella hot är denna en intressant start till att börja utforska vad man vill leva för typ av liv. Det livet vi nöjer oss med när vi försöker klara av att överleva och prestera genom att använda vårt sinne och kognitiva förmåga, alltså hjärnan, kan generera ett bra liv. Ett liv som är bra helt enkelt.

Jag kan dock inte komma ifrån tanken att man i så fall lever i ett ganska begränsat tillstånd där man dag efter dag resonerar fram fungerande lösningar för hur man ska få ihop sitt personliga Tetris-spel. Ett spel med för många pjäser som man inte ens vet varför man har vissa av dem med i spelet överhuvudtaget. Men man kan blir väldigt duktig på det här med planering och prestera på hög nivå. Det är väl bra om man åstadkommer det?

Ja, precis. Bra.

Det har tagit en stund för mig att förstå skillnaden mellan ’otacksam’ och ’inte-nöja-sig-med-status-quo’. Dessa två blandas ihop ibland. Tacksamhet kan ses på ett sätt där man bibehåller viljan av att utvecklas och inte stagnerar. Tacksamhet är en kraftfull metod för att öka det som redan fungerar i livet och som man vill få mer av. Alltså tacksamhet kan bli en av de viktigaste nycklarna till ett uppfyllande liv. Att visualisera och genuint tacka för något varje dag attraherar fler bra saker eftersom vår uppmärksamhet riktas mot dem.

En till komponent som behövs är action – att inte nöja sig med det gamla när det inte längre känns rätt. På engelska säger man så fint som come to your senses vilket enligt mig betyder att man använder fler sinnen i olika sammanhang. Vi är inte bara den kognitiva och rationella delen av oss själva utan mycket mer. Vi tar beslut utifrån vad vi upplever, inte endast vad vi tänker och hur vi släcker en brand för stunden. Vi kan faktiskt ha fler resurser till vårt förfogande och kan frigöra oss från det begränsade tillståndet där ett bra liv uppstår.

Kort sagt behöver vi, enligt come to your senses, möta oss själva och vårt inre så att vi genuint kan se vad gör livet till ett uppfyllande liv. Det är olika för alla. Och man gör det endast om man vill, naturligtvis. Ett bra liv funkar bra, inget fel med det.

Kom ihåg att du kan ta hjälp av en livscoach när du är redo att börja leva i stället för överleva.

 

Dagens reflektion: Vad skulle jag vilja göra NU om jag inte behövde planera eller ta hänsyn till min omgivning?